0 kr

Gårdens odlingar

På Hallongården odlar vi framför allt hallon. Grödan vi skördar mest av, näst efter hallon, är sparris och därutöver odlar vi en del trädgårdsbär som framför allt skördas av självplockarna. Hos oss kan ni självplocka både hallon, jordgubbar, björnbär, krusbär och svarta och röda vinbär. 

Hallon

Hallonen är hjärtat hos oss. Varje år handplockar vi tillsammans med er kunder 9 000 000 hallon. Det är drygt 45 ton. Mycket säljs på gården men levererar också till restauranger och butiker.

 

Hallonsäsongen börjar rekordtidigt nere i vår södra del av Sverige. I mitten av juni skördar vi de första hallonen och med hjälp av vår odlingsteknik där vi planterar hallonen varje år under en period av två månader skördar vi sommarhallon till början av september.

 

Vi odlar mest av den aromrika och stora sommarsorten Glen Ample, vår favorit.

(Skördetiderna som uppges är uppskattningar och beroende på vädret kan dessa variera från år till år)

Sparris

Vår tidigaste primör som, om våren är normal, skördas från mitten på april. När sparrisen skördas är det ett tydligt och välsmakande vårtecken! 

 

Vi odlar grön sparris på Hallongården. En delikat primör!

 

När jordtemperaturen stiger över tolv grader skjuter de första knoppiga sparrisskotten upp. Vi hjälper sparrisplantorna på traven med tunnel – skiner solen värms jorden upp betydligt tidigare med hjälp av skyddet från de vita plasttunnlarna.

 

Skillnaden mellan den vita och den gröna sparrisen är att vit sparris växer under jordytan genom att odlaren kupar upp jorden för att få fram de bleka skotten. Denna teknik kräver sandjord – vilket vi på Hallongården inte har.

Jordgubbar

Som ett startskott på sommaren mognar jordgubbarna. Vi skördar från slutet av maj fram till en bra bit in i sommaren.  

 

Jordgubbarna säljs i vår gårdsbutik och när tillgången tillåter öppnar vi upp för självplockning. Vi har specialiserat oss på den sort som vi, och många av våra kunder, tycker smakar bäst;

 

Malling Centenary Det är en populär och tidigt sort med vackra och blanka röda bär. Fruktköttet är fast med en söt och saftig smak. Denna sort får mycket välförtjänt beröm – en favorit hos många!

 

 

Björnbär

Stora, vackra och taggfria björnbär odlas på gården. Sorten som odlas på gården heter Loch Tay.

 

Björnbär har sin bästa arom när de är helt mogna. Helt mogna är de först när det går så lätt att lossa dem från kvisten att de nästan faller in i handen.

 

Mitten på juli mognar de första bären, med reservation för säsongsvariationer. Björnbären skördas framför allt av våra självplockare. På våren och hösten säljer vi även björnbärsplantor.

 

Låt dig inspireras av nya recept och nya ideér! Låt en solgul björnbärspaj sätta guldkant på fikat eller glöggkalaset – hitta receptet här.

Krusbär

Det underbara, syrliga krusbäret är ett bär som orättvist hamnat lite i skuggan av andra favoritbär. Ett typiskt svenskt bär som funnits i de svenska trädgårdarna genom sekler. 

 

Krusbärssäsongen känns ofta som om den är över innan den hunnit börja. Någon gång i början på juli mognar krusbären och sen plockar vi i ungefär två veckor. Vi odlar ett par hundra meter krusbär och dessa bär skördas framförallt av självplockare.

 

Krusbären blir också en fantastisk marmelad som säljs i vår gårdsbutik. Det är ett riktigt superbär med massvis av nyttiga egenskaper!

 

Hemmagjord saft, sylt eller varför inte en god marmelad? Testa göra egen marmelad, recept hittar du här. En ljuvlig marmelad på björnbär och krusbär. Gott till osten eller nybakade scones!

Röda och svarta vinbär

Vi odlar både röda och svarta vinbär. Både färska och frysta bär har oändligt med användningsområden. En god dessert eller en hemmagjord saft med egenplockade bär är svårslaget!

 

Säsongen börjar någon  gång i början på juli och sen plockar vi i några veckor. Vinbär kan ätas som de är eller användas till smoothie, saft, sylt och gelé.

 

Få saker slår ett glas iskall svartvinbärssaft en het sommardag – recept hittar du här.

 

Eller varför inte imponera på dina gäster med en len pannacotta med choklad och bär – recept hittar du här.

  0
  Din kundvagn
  Din kundvagn är tomTillbaka till webbutik
   Calculate Shipping

   Hallongården använder cookies för att förbättra hemsidans funktionalitet för dig som användare. Är det okej?